Transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus TTIP ajaa markkinoiden vapauttamista ja teollisuudelle kalliiden säädösten purkua. Elintarviketeollisuudessa tämä tarkoittaa suurta laadullista ja eettistä riskiä.
Teksti: Jaana Kivi – Kuvitukset: Juha Veltti
Vieraillessani maaliskuussa Brysselissä Euroopan parlamentin edustalle oli ajettu traktoreita pienen nurmiviheriön ympärille. Nurmella seisoi muovisia lehmäpatsaita, joista jokainen oli maalattu EU-maan lippujen värein. Iskulause ”reilua maitoa” koristi lehmien kylkiä.
Euroopan maidontuottajien eturyhmät olivat kokoontuneet parlamentin edustalle lobbaustempaukseen TTIP-sopimusta vastaan. Kaikkien EU-maiden liput oli laskettu puolitankoon ja kyltteihin oli kirjoitettu TTIP:n uhkia maidontuotannolle.
Lehmien ja traktoreiden seasta löysin viimein erään tapahtuman järjestäjistä, European Milk Boardin (EMB) johtaja Romuald Schaberin, joka kertoi suoraan olevansa lobbaamassa eurooppalaisille maidontuottajille parempia oikeuksia suurta monikansallista elintarviketeollisuutta vastaan.
EMB on maidontuottajien kattojärjestö, jonka alla toimii kuudentoista EU-maan maidontuottajajärjestöjä ja yli 100 000 maanviljelijää. Schaberin mukaan maidontuottajat pelkäävät eniten TTIP:n aiheuttavan epäreilua kilpailutilannetta markkinoilla, koska Yhdysvalloissa on muun muassa sallittua hormonien hyödyntäminen elintarviketeollisuudessa. Yhdysvalloissa sallitaan myös GMO elintarviketuotannossa.
”Monet mepit eivät ole vielä täysin ymmärtäneet, mitä vaaroja TTIP-sopimukseen sisältyy ja millaisia seuraamuksia sopimuksella saattaa olla elintarviketeollisuudelle”, kertoo Schaber.
TTIP-sopimuksen ympärillä lobbaussota käy kuumana. Yhdysvaltojen elintarviketeollisuus vastustaa pakollisia merkintöjä elintarvikkeisiin, jotka sisältävät geenimuokkausta. Yhdysvaltojen kansallinen leipomoyhdistys toivoo, että TTIP lopettaisi GMO-tuotteiden merkitsemisen ja niiden alkuperän seuraamisen kokonaan.
Vaikutusvaltainen bioteknologiaalan lobbausjärjestö Biotechnology Industry Organization BIO, joka on osa Monsanto-yhtymää, on vihoissaan, koska Yhdysvalloissa myynnissä olevat GMO-tuotteet eivät kelpaa Euroopan markkinoille. Nämä teollisuusjätit toivovat avoimesti, että TTIP-sopimus viimein pakottaisi eurooppalaiset hyväksymään GMO-tuotteet, jotka odottavat jo rajalla myyntilupaa.
Myös elintarvikkeiden laatunormit ovat tulilinjalla. Yhdysvaltalainen lihateollisuus yrittää kumota eurooppalaisen säädöksen, joka kieltää kloorilla desinfioitujen kanojen myynnin. Tämän kampanjan taustalta löytyy muun muassa pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken.
Yhdysvaltojen lihantuottajainstituutti puolestaan valittaa Euroopan määräyksestä kieltää lihatuotteet, jotka sisältävät beeta-agonisteja, kuten kloorihydraattia tai raktopamiinia. Raktopamiini on lääkevalmiste, jolla alennetaan sian- ja naudanlihan rasvapitoisuutta. Aine aiheuttaa terveysriskejä sekä eläimille että kuluttajille. Siksi se on kielletty 160 maassa, kuten EU-maissa.
Koko TTIP:n ongelma on siinä, että Euroopassa ravinnon laatukriteerit ovat huomattavasti tiukemmat kuin Yhdysvalloissa. Euroopassa huomio kiinnittyy koko tuotantoketjuun, kun Yhdysvalloissa tarkastellaan vain lopputulosta.
Eviran elintarviketurvallisuuden johtaja Leena Räsänen uskookin, että elintarviketurvallisuusasiat ovat kynnyskysymyksiä EU:lle ja neuvottelujen aikana olisi tärkeää pitää kiinni EU:n korkeista standardeista esimerkiksi juuri hormonien ja klooripesujen suhteen. Neuvottelujen lopputuloksesta ei kuitenkaan vielä tiedetä mitään.
”Olemme huolissamme siitä, että pitkällinen työ turvallisuustason parantamiseksi tulisi kyseenalaiseksi. Tällaisten asioiden eteen on EU:ssa tehty todella paljon työtä ja Suomi on ollut edelläkävijänä näissä asioissa. Totta kai olemme huolissamme, jos näiden osalta tilanne EU:ssa heikkenee”, Räsänen sanoo.
Parlamentin edustalla lobbaavan Schaberin mukaan maidontuottajat eivät ole ainoastaan maidon asialla, vaan myös eurooppalaisen kuluttajan asialla.
TTIP laskee elintarvikkeiden laatua halpojen tuotantokustannusten vuoksi. Moni eurooppalainen saattaa rahapulassaan tuijottaa vain hintaa tietämättä mitään lihan tai maidon alkuperästä ja tuotannosta.
Schaberin huolet voidaan nähdä todellisina, koska elintarviketeollisuus näkee tiukat eurooppalaiset säädökset lähinnä vapaan kilpailun rajoittamisena, mikä olisi saatava TTIP:n myötä loppumaan.
Esimerkiksi kansallinen sianlihatuottajaneuvosto, National Pork Producers Council ei hyväksy muuta lopputulosta sopimukselta kuin raktopamiinikiellon kumoamisen Euroopassa. Lisäksi Nestle, joka hallitsee vahvasti elintarviketeollisuutta, on ottanut asiakseen ajaa myös GMO:n etuja.