Attac ry:n hankkeessa ”EU:n ATI-sitoumukset Afrikan laittomien pääomavirtojen kitkennässä” toiminut Eetu Kukila erittelee artikkelissaan, miten pääomavirrat karkaavat Afrikasta laittomasti esimerkiksi suuryritysten veronkierrolla. Liberossa 4/2020 julkaistun artikkelin pidempi versio.
Tukibyrokratia rasittaa järjestöjen kehitysyhteistyötä
Markus Maunula selvitti, ettei hankehakemusten rahoituksista päättävä ulkoministeriö pyri vaikuttamaan kansalaisjärjestöiden hankkeisiin tai valikoimaan niiden kohdemaita. Hankehakemusbyrokratia on kuitenkin viidakko, joka uuvuttaa niin virkamiehet kuin järjestöjen edustajat.
Kohti itsenäistä Somalimaata
Afrikan mallimaana pidetty Somalimaa haluaa itsenäistyä. Asiaa ajetaan Suomessakin.
Kehitysyhteistyön luvattu maa
Miten virallinen Suomi on tukenut miehitettyä Palestiinaa vuosikymmenten aikana? Sara Korhonen tutki ja kirjoitti.
Tule apuun, valkoinen mies!
”Jos etelää ei jatkuvasti auteta, niin sen kehityksen kontrollointi katoaa”, lauloivat jo 70-luvulla Kalle Holmberg ja Kaj Chydenius Kehitysapu Go-Go-kappaleessa. Juuri kehityksen kontrolli on asia, jota meidän kaikkien tulisi miettiä, sanoo Sini Savolainen.
Kehityksen arvo: 0,7%
Tämän päivän poliittisessa ilmapiirissä on vaikea vastustaa tai kyseenalaistaa kehitysyhteistyötä leimaantumatta ulkomaalaisvastaiseksi nationalistiksi. Kehitysyhteistyötä täytyy kuitenkin voida tarkastella kriittisesti, jotta sitä voitaisiin muuttaa tasa-arvoisemmaksi ja samalla tehokkaammaksi.