Libero huomioi Vasemmistonuorten 70-vuotisjuhlavuoden katsauksilla järjestön lehtiin vuodesta 1945 lähtien. Sarjan ensimmäisessä osassa perehdytään alunperin Suomen Demokraattisena Nuorisoliittona eli SDNL:nä tunnetun järjestön ensimmäisiin vuosiin.
teksti Heidi Auvinen
Terä leikkaa pois vanhan rappion ja veistää uuden yhteiskunnan
Suomen Demokraattisen Nuorisoliiton äänenkannattaja Terä-lehti ilmestyi ensimmäisen kerran toukokuussa 1945. Terä-lehden toimitus kokoontui Kaisaniemenkatu 13:ssa, ja päätoimittajana toimi liiton puheenjohtaja Yrjö Ahomaa sekä toimitussihteerinä Kerttu Kauniskangas. Lisäksi lehteä valmisteli 5-henkinen toimituskunta. Ensimmäisessä numerossa Terä määrittelee itsensä ”vaikeista oloista lähtevän nuorison taistelu- ja työaseeksi, jonka tehtävänä on opastaa nuorisoa valitsemaan paras suunta”. Lisäksi lehden tavoitteena on palvella nuorison kulttuuripyrkimyksiä ja tarjota virkistystä vapaahetkille.
Nuoriso ei unohda
Sotien jälkeen yhteiskunta oli murroksessa. Vuonna 1945 Terä-lehdessä seurattiin pääuutisena sotasyyllisyysoikeudenkäyntejä. Lähes jokaisessa lehdessä pohdittiin suhdetta entisyyteen ja historiaan. Toimittaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Hertta Kuusinen analysoi aktiivisesti monessa numerossa, miten nuorison tulisi suhtautua sotaoikeudenkäynteihin. Läpi vuoden mukana kulkee pohdinta, millainen kanta nuorisoliiton tulee virallisesti ottaa – tuomitseva vai hiljaisuuteen unohtava. Selvää oli vanhan fasistisen ideologian tuhoaminen kaikkialta, ja tähän työhön myös nuorisoliitto lähti yhtenäisenä mukaan.
Katkeruus päättäjiä kohtaan käy ilmi jokaisessa numerossa. Sodan karu ja kauhea todellisuus paljasti päättäjien valheet ja nuoriso koki itsensä huijatuksi – kova koulu rintamalla, josta moni ei koskaan palannut, takana monia menetettyjä vuosia. Katkeruutta herätti toisinajattelijoiden sulkeminen vankiloihin ja turvasäilöihin. Lehti julkaisi kidutettujen haastatteluja ja kokemuksia. Sadat nuoret viettivät vuosia Ohranan telkien takana ja vankiloissa kidutettavana, ainoana rikoksenaan rauhan aate ja veljeys Neuvostomaata kohtaan.
Kansainvälisyys näkyi nuorisoliiton toiminnassa laajasti
Ensimmäisenä vuonna SDNL oli mukana perustamassa Maailman Demokraattista Nuorisoliittoa, ja myös Terä-lehden edustus osallistui Lontoossa järjestettyyn nuorisokonferenssiin. Satoja tuhansia nuoria keränneeseen konferenssiin osallistui edustajia 63 eri kansasta. Maailman Demokraattinen Nuorisoliitto vaatii uutta maailmanjärjestytä ja mahdollisuutta rakentaa rauhaa ja hyvinvointia. Ensimmäisenä toimintavuonna SKDL vieraili myös Neuvostoliitossa ja Ukrainassa tutustumassa kolhoosin kollektiivitalouteen.
Liittokokous Tampereella
Perustamisvuoden päätteeksi pidettiin myös ensimmäinen liittokokous Tampereella Pispalan työväentalolla ja uutenavuotena juhlittiin yksivuotissyntymäpäivää. Päätavoitteeksi liittokokouksessa määriteltiin fascisminvastainen taistelu ja demokratian tavoittelu. Kansakoulu-uudistusta vaaditiin ahkerasti ja siitä tulikin vuoden 1946 teema. Uudistuksen eteen kamppailtiin kaikissa piiri- ja paikallisosastoissa ahkerasti ja saavutuksista raportoitiin lehdessä säännöllisesti.