Mielenosoittajien tappaminen on herättänyt maailman mielenkiinnon hetkeksi, mutta palestiinalaisten oikeuksien puolesta tarvitaan Israelin jatkuvaa kansainvälistä painostamista.
teksti Niko Peltokangas
Israelin valtion 70-vuotisjuhla on palestiinalaisille Nakban eli katastrofin muistovuosi. Itsenäistymisen jälkeen sionistiset joukot tuhosivat satoja palestiinalaiskyliä ja asutuskeskuksia, minkä seurauksena yli 750 000 ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan.
Nyt jaetun palestiinalaisalueen Välimeren-puoleisessa osassa, Gazassa, asuvat palestiinalaiset osoittavat mieltään Israelin saartaman alueen rajoilla. Israel on vastannut ampumalla kymmeniä aseettomia mielenosoittajia.
”Suuri paluumarssi” muistuttaa YK:n vuonna 1948 tekemästä päätöslauselmasta, joka takaa palestiinalaispakolaisille oikeuden paluuseen. Mielenosoitusten lisäksi Nakbaa muistellaan keskustelu- ja muissa tilaisuuksissa, kertoi turkulainen Elina Sandelin Palestiinassa menehtyneiden muistoksi järjestetyssä kynttilämielenosoituksessa perjantaina.
Gazasta tulossa elinkelvoton
Suomalaisessakin mediassa on toistettu Israelin ja Yhdysvaltojen väitettä, jonka mukaan terroristijärjestöksi luokiteltu Hamas olisi järjestänyt mielenosoitukset ja värvännyt sen osallistujat. Sandelinin mukaan gazalaisia ei tarvitse värvätä osoittamaan mieltään heitä kohdistuvaa sortoa vastaan.
”Kun ei ole enää mitään menetettävää, moni valitsee mielenosoittamisen henkensäkin uhalla, mikäli toinen vaihtoehto on hiljaa kärsiminen ja sortoon alistuminen.”
Vaikka Gazaa kutsutaan maailman suurimmaksi ulkoilmavankilaksi, olosuhteet saarretulla alueella ovat huonommat kuin vankiloissa yleensä. Vuonna 2012 julkaistussa YK:n raportissa Gazasta arvioidaan muuttuvan elinkelvottomaksi vuoteen 2020. Israel on tehnyt Gazasta geton, Sandelin sanoi.
”Puutetta on ruoan ja veden lisäksi sähköstä, polttoaineesta, rakennustarvikkeista, tilasta, lääkkeistä ja niin edelleen. Elinkeinojen harjoittamisesta on tietoisesti tehty vaikeaa, jonka vuoksi työttömyys on korkea.”
Palestiinalaiset tietävät myös, että vasta ihmisten laajamittainen tappaminen herättää kansainvälistä huomiota, vaikka miehitys ja arkinen apartheid-politiikka ovat jatkuneet vuosikymmeniä.
Painetta Israeliin palestiinalaisten ehdoilla
Donald Trumpin päätös siirtää Yhdysvaltain suurlähetystö Jerusalemiin sivuuttaa räikeästi palestiinalaisten oikeudet ja on Sandelinin mukaan johdonmukaista jatkoa suurvallan politiikalle. Se on halunnut ylläpitää käsitystä rauhanneuvotteluista, mutta samalla heikentänyt edellytyksiä rauhaan ja itsenäiseen Palestiinan valtioon.
”On absurdia edes yrittää neuvotella rauhasta tai kahden valtion rajoista, jos samaan aikaan toinen osapuoli rakentaa siirtokuntia toisen maalle, tuhoaa toisen koteja, kouluja ja leikkipaikkoja ja estää palestiinalaisten yhteiskunnan kehittämisen epäämällä rakennusluvat, tuhoamalla oliivipuita, pystyttämällä tarkastuspisteitä, pidättämällä lapsia tai esimerkiksi järjeställä sotaharjoituksia alueella, jossa paimentolaisten tulisi paimentaa eläimiään”, Sandelin luetteli.
Mitä palestiinalaisten hyväksi voi tehdä? Sandelin muistutti, että kansalaistoimijoiden tulee kuunnella palestiinalaisia.
Maailmanlaajuisesti tunnettu BDS-liike, joka pyrkii painostamaan Israelia tunnustamaan palestiinalaisten oikeudet, on lähtöisin palestiinalaisesta kansalaisyhteiskunnasta. BDS-liike vaatii miehityksen lopettamista, Länsirannalle rakennetun erottelumuurin purkamista, täysiä kansalaisoikeuksia Israelin palestiinalaisille sekä palestiinalaispakolaisten paluuoikeuden takaamista.
Liikkeen keinoja ovat ’boycott’, ’disinvestment’ ja ’sanctions’ eli miehityksestä taloudellisesti hyötyvien boikotointi, investointien poisvetäminen miehitystä hyödyntävistä hankkeista sekä sanktiot kansainvälisen oikeuden rikkomisesta.
Sandelin kehottaa suomalaisia boikotoimaan paitsi israelilaisia tuotteita myös Israelissa ensi vuonna järjestettäviä Euroviisuja. Valtion tasolla Suomea vaaditaan lopettamaan asekauppa Israelin kanssa ja EU:ta ryhtymään kauppapoliittisiin toimiin miehittäjävaltion painostamiseksi.
Helsingissä järjestetään perjantaina 1. kesäkuuta muistokulkue israelilaissotilaiden tappamille palestiinalaisuhreille. Kulkueen päätteeksi lasketaan ruusut kuolleiden muistolle eduskuntatalolla. Vasemmistonuoret on mukana järjestämässä useiden järjestöjen tapahtumaa.
Kuva: maxpixel.net. Libero on journalistisesti itsenäinen Vasemmistonuorten jäsenetulehti. Lue lisää Liberon linjasta.