Vasemmistoliiton SuomiAreena-tilaisuudessa oltiin samanmielisiä ja kaivattiin selkoa yrittäjien sosiaaliturvaan.
teksti ja kuva Niko Peltokangas
Jos SuomiAreenaa onkin moitittu eliitin ja sen valovoimasta elinvoimansa saavan median puhefestareiksi, joilla ei juuri Tavallinen Ihminen näy tai kuulu, Vasemmistoliiton tämänpäiväinen tapahtuma olisi voinut vastata siihen. Otsikolla ”Arjen rimpuilua” puolue halusi selvittää, ”mitkä ovat tavallisen ihmisen tukiverkot ja mahdollisuudet”.
Tavallinen Ihminen on vaarallinen käsite, jota käytetään tässä sen yleisessä merkityksessä tarkoittaen ihmisiä, joilla ei ole keskimääräistä suurempia tuloja ja jolla ei työnsä tai muun asemansa perusteella ole mahdollisuutta – tai halua – saada mielipiteitään mediaan. Tällaisia ihmisiä Vasemmistoliiton keskusteluun ei valitettavasti osallistunut.
Kansanedustajat ja puoluejohtajat rimpuilevat toki omassa arjessaan eikä heidän kokemuksensa Tavallisen Ihmisen elämästä ole välttämättä kaukana historiassa. SuomiAreenan luonteeseen näyttää myös kuuluvan, että puolueet käyttävät oman media-aikansa tehokkaasti oman agendansa esittelyyn eikä asioiden problematisoimiseen kriittisen keskustelun kautta.
Samanmielinen jutustelu ei juuri keskustelusta käy, mutta toinen toistaan komppaava vasemmistolainen on myös iloinen ilmiö mediamaailmassa, jossa heiltä yhä odotetaan lähinnä keskinäistä kinailua. Nyt kansanedustajat käyttivät ”15-minuuttisensa” kannustaakseen ihmisiä ehdolle ensi vuoden kunnallisvaaleihin.
Kolmas ruksi Kelan papereihin
Lähimmäs Tavallisten Ihmisten arkea tänään päästiin, kun muusikko Matti Johannes Koivu kertoi kokemuksistaan Kansaneläkelaitoksen ja sosiaaliturvan parissa. Hänen kokemansa mukaan yhteiskunta ei tunnista kasvavaa ryhmää ihmisiä, joilla on useita työnantajia mutta jotka eivät toimi perinteiseen tapaan yrittäjinä.
– Mulle on sanottu Kelassa, että laita ruksi siihen yrittäjä-kohtaan ja kirjoita perään, että et ole yrittäjä. Tarvitaan kolmas ruksi vaikka palkkatyö onkin yhä normi.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tarttui aiheeseen ja kritisoi TE-toimistojen epäjohdonmukaisia tulkintoja yrittäjyyden sivu- ja päätoimisuudesta ihmisen hakiessa työttömyysturvaa. Hänen mukaansa samanlainen työtilanne saattaa saada eri puolilla Suomea aivan erilaisen päätöksen.
– Ei ole mitään ajallisia tai euromääräisiä rajoja työnteolle eikä yrittämisen tarvitse välttämättä olla edes kannattavaa. Meidän on pakko saada järjestelmä, joka on yrittäjän näkökulmasta niin selkeä, että uskaltaa tehdä pientä keikkaduunia vaikka kokoaikaiseen yrittämiseen ei olisi mahdollisuutta.
Keskustelussa otettiin esimerkiksi opiskeleva nuori, jonka on pakko tehdä töitä toimeentulonsa eteen ja jonka opinnot kärsivät työnteosta. Andersson laajensi kysymyksen Vasemmiston ratkaisusta asuntopolitiikkaan ja kohtuuhintaiseen asumiseen.
Anderssonin mielestä nuorisotakuuta ei olisi pitänyt kuopata toimimattomana vaan kehittää sitä esimerkiksi asuntotakuun avulla. Vasemmistonuoret kampanjoikin hänen johdollaan pari vuotta sitten sen puolesta, että kaikille taattaisiin asunto tietyn ajan kuluessa asunnottomaksi jäämisestä.
Kuvassa Vasemmistoliiton tuoretta puoluejohtoa: puheenjohtaja Li Andersson, puoluesihteeri Joonas Leppänen ja varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen.