Elina Lappalaisen mielestä on tärkeää, että lapsetkin tietävät, mistä ruoka tulee.
Teksti: Rimma Erkko – Kuva Sari Gustafsson – Kuvitus Christel Rönns
Elina Lappalainen nousi julkisuuteen Tieto-Finlandia-palkinnon voittaneella esikoisteoksellaan Syötäväksi kasvatetut, joka kertoo suomalaisesta lihantuotannosta. Eläinoikeusaktivistiksi hän ei silti tunnustaudu.
”En ole aktivisti, olen journalisti”, Lappalainen toteaa ykskantaan.
”Minulle on tärkeää, että kirjoitukseni ovat journalistisesti perusteltuja. Toimittajan roolissa minun täytyy olla uskottavuuden vuoksi tasapuolinen. Järjestöt tekevät kuitenkin todella arvokasta työtä eläinten hyvinvoinnin puolesta. Journalistina näen, että media on osin ulkoistanut skandaalipaljastukset lihatiloilta Oikeutta eläimille -järjestön salakuvaajille”, Lappalainen jatkaa.
Lappalaisen uusi lastenkirja Nakki lautasella ilmestyy huhtikuussa. Samankaltaista kirjaa ei ole koskaan aikaisemmin tehty suomalaislapsille. Lappalainen järkyttyi huomatessaan, ettei koulukirjoissakaan kerrota eläintuotannosta. Hän toivoo, että koulut ottaisivat kirjan käyttöönsä opetuksessaan.
”Mielestäni on tärkeää, että lapsetkin tietävät, mistä ruoka oikeasti tulee. Onhan siitäkin lastenkirjoja, mistä lapset tulevat. Lastenkirjojen kuva maatiloista on hyvin romantisoitu ja jäänyt kauas menneisyyteen”, Lappalainen sanoo.
Kirjaa valmistellessaan Lappalainen vieraili kuvittaja Christel Rönnsin kanssa lihatiloilla lasten kanssa. Kirjaan on päätynyt aitoja lasten kommentteja.
”Kaupunkilaislapsille monet asiat ovat uusia ja jänniä. Oli hauskaa ja kiinnostavaa nähdä näitä asioita lapsen silmin. Opin itsekin paljon uusia asioita eläimistä, kuten esimerkiksi sen, montako kertaa lehmä päivässä kakkaa tai röyhtäisee”, Lappalainen kertoo.
Yhteistyö kuvittajan kanssa on ollut Lappalaiselle antoisa ja hieno kokemus.
”Christel on tehnyt todella hienoa työtä. Esimerkiksi emakkohäkit on piirretty muttereita myöten oikein”, Lappalainen kehuu.
Kirja tarjoaa valtavan määrän tietoa eläimistä ja eläinten oloista.
”Usein lastenkirjoissa eläimet esitetään vain söpöinä ja paijattavina. On jotenkin ristiriitaista, että sitten samat ihanat eläinlapset ovat siinä lautasella. Tässä kirjassa eläimet esitetään aidosti sellaisina kuin ne ovat. Toivottavasti se auttaa ymmärtämään, mitä liha lautasella on”, hän sanoo.
Lappalainen haluaa välttää moralisointia. Asioista kerrotaan kaunistelematta ja kauhistelematta.
”Perheissä olisi kuitenkin hyvä keskustella siitä, millaisin argumentein lihaa syödään. Toivon, että kirjani auttaa keskustelemaan asiasta lasten kanssa ja saa ihmiset pohtimaan kulutusvalintojaan.”
Kirja on suunnattu laajalle kohderyhmälle, joten tasapainoilu eri osa-alueiden kanssa on ollut haastavaa.
”Halusin tehdä kirjasta sellaisen, että sitä voi lukea iltasaduksi. Siksi tärkeimmiksi tavoitteiksi nousivat hauska tarina ja helposti samastuttavat lapsihahmot. Halusin saada mukaan myös huumoria pienien yksityiskohtien kautta”, Lappalainen kertoo.