Lihansyöntiä pitää vähentää, jos sitä aiotaan jatkaa, aloitteen tekijä sanoo.
teksti Niko Peltokangas
Uudenmaan prikaatissa palvellut Olli Puumalainen teki aloitteen Rovaniemellä järjestetyillä varusmiestoimikuntapäivillä keväällä 2017. Hän esitti viikottaista kasvisruokapäivää kasarmiruokailuun joka varuskunnassa.
Perusteluina oli sekä ympäristö- ja ilmasto- kuin terveyskysymyksiäkin. Aloitteessa painotettiin myös kotimaisen ja lähiruoan merkitystä.
”Uskon, että lihansyöntiä on vähennettävä dramaattisesti sen ympäristövaikutusten, ilmastonmuutoksen ja resurssien kulutuksen takia. Ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan globaaleja ongelmia ruoantuotannolle ja silloin meidän on kohdennettava resurssimme vielä tarkemmin. Se tarkoittaa vähemmän lihaa. Kasvissyönti on toimiva vaihtoehto ja sitä on mielestäni edistettävä missä se vain on mahdollista”, Puumalainen sanoo.
Kasvisruoka on Puumalaisen mielestä tätä päivää ja sopii puolustusvoimiinkin. Hän korostaa, että aloitteen tarkoitus oli kehittää puolustusvoimia eikä jotenkin vastustaa sitä.
Uutisissa ja julkisuudessa käydyssä keskustelussa ei ole tullut juurikaan esiin, että aloite tuli varusmiehiltä itseltään. Varusmiestoimikuntapäivillä yhdessä hyväksytty aloite eteni muiden mukana puolustuvoimien koulutuspäällikölle ja valmisteluun. Lopulta yhden varusmiehen aloitteesta tuli valtakunnallinen käytäntö.
Puumalaisen mielestä voimakkaat reaktiot ruoan kaltaisesta herkästä aiheesta ovat ymmärrettäviä. Osa viime päivien kommenteista on kuitenkin vaihdellut ”huvittavasta naurettavaan”.
”Kyse ei ole lihansyöjien noitavainosta vaan kahdesta kasvisruoka-ateriasta, jotka täyttävät kaikki ravintosuositukset ja vaatimukset! Tässä ollaan kuitenkin hyvällä asialla ja lihansyönninkin näkökulmasta sitä on vähennettävä, jos sitä aiotaan jatkaa tulevaisuudessa.”
Kuva: Mostphotos