Israelin sotilaat pidättävät vuosittain satoja palestiinalaislapsia. Islam ja Ala vietiin väkivaltaisiin kuulusteluihin kotoaan keskellä yötä.
teksti ja kuvat Elina Sandelin
”Sotilaat tunkeutuivat kotiimme puolikahden aikaan lauantaiyöllä. He rikkoivat oven, huusivat ja käskivät koko perheen olohuoneeseen. Meillä oli vain yövaatteet päällä. Olohuone oli täynnä sotilaita. Lapset olivat peloissaan. Sotilailla oli mukana jokin paperi ja kannettava tietokone ja he kyselivät, kuka on Ala. He vaativat nähdä henkilöllisyystodistukset, käskivät Alan pukeutua ja esittivät kaikenlaisia kysymyksiä hänestä. Sitten he käskivät myös Islamin (kuvassa) panna vaatteet päälle. Lopulta he veivät molemmat. Huusin hädissäni perään, että miksi otitte molemmat pojat, mutta en saanut vastausta.”
Näin kuvailee seitsenhenkisen palestiinalaisperheen äiti yöllistä pidätysoperaatiota, jossa joukko Israelin armeijan sotilaita pidätti perheen 15- ja 16-vuotiaat pojat keskellä yötä Husanin kylässä miehitetyllä Länsirannalla Palestiinassa.
Husan on noin 6000 asukkaan kylä kymmenen kilometriä Betlehemin kaupungista länteen. Kylä sijaitsee Israelin rakentaman apartheidmuurin sekä Länsirantaa ja Israelia erottavan vihreän linjan välittömässä läheisyydessä.
Husanissa armeijan yölliset kotietsinnät ja pidätykset ovat tavallista arkea. Usein pidätyksen kohteena on alaikäinen lapsi tai nuori. Lähes puolet kyseisen kylän teini-ikäisistä pojista on ollut vangittuna Israelin armeijan vankilassa tai pidätyskeskuksessa.
Vuosittain keskimäärin 500-700 alaikäistä palestiinalaista pidätetään ja asetetaan syytteeseen Israelin sotilastuomioistuimessa. Helmikuun 2018 lopulla Israelin vankiloissa olevasta 6119 poliittisesta palestiinalaisvangista 330 oli alaikäisiä.
Yleensä lasten vangitsemisen syyksi esitetään on kivien heittely. Vuodesta 2016 lähtien alaikäisiä on pidätetty yhä useammin myös Facebook-päivitysten vuoksi.
Palestiinalaisten vankien oikeuksia ajavan Palestinian Prisoners Society -järjestössä työskentelevän Abdallah Zhagrin mukaan pidätykset ovat osa Israelin armeijan politiikkaa, jolla palestiinalaisväestöä kontrolloidaan ja pelotellaan.
”Pidättämällä lapsia ja nuoria yritetään kukistaa miehityksenvastainen vastarinta”, Zhagri selostaa.
Painostusta ja pahoinpitelyä kuulusteluissa
Alan ja Islamin pidätysoperaatio oli tyypillinen: sotilaat tunkeutuvat perheen kotiin keskellä yötä, käskevät koko perheen yhteen huoneeseen, ottavat kiinni pidätettävän, sitovat kädet, peittävät silmät ja vievät pidätettävän pidätyskeskukseen yöllisiin kuulusteluihin, joissa väsyttämällä ja väkivallalla painostetaan tunnustuksiin.
”Sotilaan laittoivat minut rautoihin ja peittivät silmät. Ensin meidät vietiin Beitar Illit’n sotilastukikohtaan. Siellä he kysyivät onko meillä jotakin sairauksia tai terveysongelmia ja pyysivät allekirjoittamaan paperit, jonka mukaan todistamme, etteivät sotilaat ole kuulusteluissa pahoinpidelleet meitä. Kun olimme allekirjoittaneet paperit, sotilaat aloittivat hakkaamisen”, kertoo 16-vuotias Ala ilmeettömänä.
”Kuulustelut kestivät kahdesta aamukuuteen. Sotilaat kyselivät kivien heittämisestä. Hakkasivat ja väittivät minun heittäneen kiviä. Yrittivät saada minut tunnustamaan jotain, mitä en ole tehnyt. Aamulla minut vapautettiin ja pääsin kotiin,” Ala jatkaa.
15-vuotias Islam ei päässyt yhtä helpolla. Yöllisten kuulusteluiden ja pahoinpitelyn jälkeen Islam vietiin Gush Etzioniin, jossa Islam odotti iltakahdeksaan saakka. Tämän jälkeen alkoi kuljetus seuraavaan paikkaan Oferin vankilaan.
”Oferissa minulle annettiin vangit vaatteet. En tiennyt yhtään, kuinka kauan joudun olemaan siellä. Seuraavana päivänä minut vietiin sotilastuomioistuimeen. Oikeuskäsittelyä siirrettiin kolme päivää. Lopulta sanoin oikeudelle heittäneeni kerran yhden kiven”, Islam kertoo.
Miehitetyllä Länsirannalla vallitsee samanaikaisesti kaksi päällekkäistä oikeusjärjestelmää. Länsirannalla asuvia palestiinalaisia kohdellaan armeijan sotilasmääräysten mukaisesti. Kansainvälisen oikeuden mukaan laittomien siirtokuntien asukkaat elävät taasen samalla alueella käytännössä Israelin siviililain etujen ja suojelun alaisina.
Vankila jättää jäljet
Islam pääsi vapaaksi vietettyään yhteensä viisi päivää vangittuna. Poikien pidätys ja Islamin aika vankilassa jätti jälkensä koko perheeseen. Pidätyksen jälkeen vanhemmat ovat rajoittaneet lasten ulkonaliikkumista.
”Lähden töihin aamuviideltä ja yleensä palaan kotiin iltakuuden jälkeen. Soitan kaksi kertaa työpäivän aikana kotiin varmistaakseni, että pojat ovat turvassa,” isä kertoo.
Tarkastuspisteet tekevät siirtokunnassa rakennusmiehenä työskentelevän isän työpäivästä pitkän. Isän huolena onkin, ettei pysty olemaan riittävästi kotona lastensa tukena ja turvana.
”Pelkäämme aina, kun lapset ovat ulkona. Kun sotilaat tulevat kylään, lasten on tultava sisälle. Sotilaat tulevat tänne vartavasten luomaan ongelmia”, perheen äiti kertoo.
Monella vankilassa olleella nuorella on todettu posttraumaattisia oireita, kuten painajaisia, paniikkikohtauksia, keskittymishäiriöitä ja koulunkäynnin vaikeuksia. Vaikka pidätykset toimivat pelotteena, vangitseminen ja kaltoinkohtelu kasvattaa nuorissa palestiinalaisissa myös lisää vihaa ja turhautumista miehittäjiä kohtaan.
Palestiinalaislasten kaltoinkohtelu ja systemaattinen lasten oikeuksien rikkominen israelilaisissa vankiloissa ja sotilastuomioistuimissa on laajasti todennettu ja useiden ihmisoikeusjärjestöjen raportoima. Kyse on tietoisesta politiikasta, jossa miehittäjä riistää palestiinalaisilapsilta oikeuden turvalliseen lapsuuteen.
Kuvassa Beitar Illit’n siirtokuntaa, jonne Islam ja Ala vietiin öisiin kuulusteluihin.