Libero

  • Artikkelit
  • Tilaa lehti
  • Toimitus
  • Mainostajalle
  • Näköislehdet
  • Liberon linja
  • Etusivu
↓

Jalkatyötä ja materialistisia tavoitteita – Yhdysvalloissa sosialismi kasvaa ruohonjuuritasolla

27.9.2018

Yhdysvalloissa sosialismi ja sosialistiksi kutsuminen olivat vielä äskettäin haukkumasanoja, mutta nyt tuuli on kääntynyt ja yhä useampi nuori identifioi itsensä sosialistiksi. Mitä opittavaa suomalaisilla aktivisteilla olisi tovereilta meren takaa? 

teksti Antti Saarelainen – kuva Pinja Nikki

Yliopiston luentosali täyttyi viimeistä penkkiään myöten täyteen, kun Vasemmistonuoret ja Euroopan Vasemmistopuolue järjestivät syyskuun alkupuolella Eyes to the West -tapahtuman. Tapahtumaan oli kutsuttu kolme yhdysvaltalaista sosialistia kertomaan paikallisista sosialistisista liikehdinnöistä ja organisoinnin muodoista: monia kampanjoita organisoinut Shana East, joukkorahoitetussa ajatuspajassa työskentelevä Matthew Bruenig sekä Jacobin-lehden perustaja Bhaskar Sunkara.

Shana East: Keskiössä ihmisten kohtaaminen

“On totta, että teillä Euroopassa on järjestöinfraa, toimistoja ja rahaa. Meillä Yhdysvalloissa on paljon aktiivisia tekijöitä”, Shana East vastaa kysymykseen eroista vanhan ja uuden mantereen välillä.

Suomalaiseen poliittiseen toimintaan verrattuna Eastin puheiden perusteella toiminnassa korostuu erityisesti jalkatyö konkreettisena ovelta-ovelle-kampanjointina. Kampanjoissa pidetään tärkeänä kannattajien saamista liikkeelle omissa yhteisöissään asioiden edistämiseksi.

Kotoisasta kampanjoinnista eroten myös puhelimitse tapahtuvalla kampanjoinnilla on suuri painoarvo. Eastin mukaan vuoden 2016 presidentinvaaleissa puhelimitse onnistuttiin saavuttamaan myös ihmisiä, jotka miettivät sosialisti Bernie Sandersin ja misogynisti Donald Trumpin kannattamisen välillä. Usein näiden henkilöiden kanssa käytyjen keskustelujen kautta heidät saatiin ymmärtämään heidän turhautumisensa ja vihansa väärä kohde: populistinen oikeisto on pystynyt kääntämään vihan järjestelmästä ja talouseliitistä maahanmuuttajiin ja vähemmistöihin.

Kesällä 2018 tällainen ruohonjuuritason kampanjointi osoitti voimansa, kun lähes kaikkien yllätykseksi nuori Alexandria Ocasio-Cortez voitti esivaaleissa istuvan kongressin jäsenen New Yorkin 14. vaalipiirissä. East korostaa puheissaan ihmisten kohtaamisen ja kaduilla kampanjoinnin tärkeyttä. Politiikka pitää hänen mukaansa viedä ihmisten pariin ja heidän elämänpiiriinsä. On tärkeää pitää kiinni yhteydestä vaalipiirissä asuviin työväenluokkaisiin ihmisiin ja puhua konkreettisista tavoitteista.

“Kampanjan tavoitteet olivat luonteeltaan konkreettisia ja materialistisia ja kumpuavat alueen aidoista tarpeista”, East kertoo.

Kampanjoinnissa paino oli aktivoida ihmisiä, jotka eivät normaalisti äänestä. Johtuen Yhdysvaltojen vaalijärjestelmästä kampanjan piti saada ihmisiä liittymään demokraattipuolueeseen, jotta he pystyivät äänestämään puolueen esivaaleissa. Käytännössä alueen edustaja päätetään näissä esivaaleissa, koska vaalipiiri on niin voimakkaasti demokraatteihin kallellaan.

Toisena innostavana esimerkkinä East nostaa esiin alunperin Martin Luther Kingin vuonna 1968 aloittaman ja nyt vuonna 2018 uudelleen käynnistetyn Köyhien ihmisten marssin, jonka pyrkimyksenä on yhdistää ja voimaannuttaa ihmisiä eri taustoista. Köyhien ja turhautuneiden määrä on kasvanut Yhdysvalloissa pääomaa hyödyttävän politiikan seurauksena, ja marssi antaa heille äänen. Eastin mukaan tarkoituksena on saattaa yhteen yksilökeskeisyyden ja eroja luovan politiikan erottamia ryhmiä.

Eastin puheiden perusteella yhdysvaltalainen vasemmisto panostaa paljon koalitioiden rakentamiseen ja usein ne rakentuvat materialististen vaatimusten ympärille: parempia asuntoja, lisää töitä ja toimivaa terveydenhuoltoa.

Matthew Bruenig: Sosialidemokratia on uutta

“Selkeiden antirasististen ja antiseksististen tavoitteiden lisäksi liikkeillä tulee olla selkeitä taloudellisia vaatimuksia, jotta työväenluokkaiset ihmiset saadaan innostettua mukaan”, toteaa myös Matthew Bruenig. Hän työskentelee joukkorahoitetussa People’s Policy -ajatushautomossa.

Bruenig näkee Yhdysvaltalaisen vasemmiston keskuudessa kaksi selkeää ajatussuuntaa, joista toinen on demokraattisessa puolueessa voimakkaasti vaikuttavan accountible capitalism -suuntaus, jossa uskotaan markkinoiden autuuteen, kunhan markkinahäiriöihin tartutaan tarvittavin lakimuutoksin. Toiseksi suuntaukseksi hän nostaa Bernie Sandersin edustaman sosialidemokratian.

Verrattuna Suomeen Yhdysvalloissa sosialidemokratia ei ole koskaan noussut voimakkaaseen asemaan. Näin ollen aate on pystynyt esiintymään uutena ja puhuttelemaan laajoja ihmisjoukkoja vaatimalla pohjoismaisen mallin mukaisen hyvinvointivaltion rakentamista ja sosiaalisia oikeuksia, kuten universaalia terveydenhuoltoa ja maksutonta yliopistokoulutusta. Nämä vaatimukset ovat vedonneet erityisesti nuoreen sukupolveen, joka on velkaantunut huimaa tahtia johtuen erityisesti jatkuvasti nousevista lukukausimaksuista.

Bhaskar Sunkara: Anti-Trumpismi ei riitä

Jacobin-lehden päätoimittaja Bhaskar Sunkara korosti puheessaan poliittisten liikkeiden omien ideoiden ja aktiivisten aloitteiden tärkeyttä. Hänen mukaansa demokraattipuolueen anti-Trumpismi saattaa varmistaa heille voiton vaaleissa, mutta pitkäjänteinen strategia se ei voi olla.

“Meidän täytyy siirtyä moralismista materialismiin ja lakata vain kauhistelemasta presidentin twiittejä ja ronskeja puheita”, Sunkara toteaa.

Sunkaran mukaan useat mediat ovat siirtyneet kritisoimasta poliittisten linjojen sijaan vain presidentin käytöstä. Demokraatit ymmärtävät hänen mielestään vain gallupsuosiota. Sosialististen liikkeiden pitää pystyä luomaan omia tavoitteita ja politisoimaan asioita tehokkaasti, Sunkara sanoo.

Erityisesti internetin syövereissä on kuitenkin käyty kuumentunutta keskustelua arvoista ja korrekteista ilmauksista. Intersektionalistiset feministit ovat tuoneet esiin, kuinka sorron rakenteet risteävät ihmisten elämässä voimakkaasti. Sukupuolisorron lisäksi esimerkiksi luokka ja ihonväri vaikuttavat ihmisen asemaan yhteiskunnassa. Vähemmistöt ovat liittolaisineen nostaneet esiin loukkaavan kielenkäytön.

Näiden aktivistien ja tutkijoiden mukaan kielenkäyttömme ja puheemme eivät vain kuvaa ilmiöitä, vaan myös luo ja muokkaa yhteiskuntaa ja kulttuuria ympärillämme. Trumpin puheiden on  kritisoitu nostavan esiin ja luovan tilaa rasistisille ja antifeministisille liikkeille. Rajanveto materialististen tavoitteiden ja arvoihin liittyvän politiikan välille on vaikea ja joissain tilanteissa jopa vahingollinen.

“Puhe, että elämme muka postseksistisessä yhteiskunnassa on piilottanut rakenteita ja myös sosialistinen liikehdintä on seksistinen toimintaympäristö”, East sanoo kysyttäessä feministien roolista liikehdinnässä.

Bruenigin mukaan Trump on saanut seksistisellä puheellaan liikkeelle erityisesti ennen epäpoliittisiksi itsensä mieltäneitä keskiluokkaisia valkoisia naisia. Keskustelun perusteella sosialistisissa liikehdinnöissä feminismi ei ole noussut johtavaksi aatteeksi sosialismin rinnalle.

Kasvattiseuroja tarvitaan Suomessakin

Lehtien toimittamisen lisäksi Sunkara on toiminut Democratic Socialists of America (DSA) -järjestön varapuheenjohtajana. Hän näkee järjestön roolina erityisesti aktivistien kouluttamisen ja voimaannuttamisen. Järjestö on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti, mutta sen jäsenkunta on edelleen koko maan tasolla pieni. Moni aktiivi on liittynyt järjestöön Sandersin kampanjan innostamana.

Sunkaran mukaan järjestön tavoitteena on kouluttaa “pieni vähemmistö” toimimaan monissa muissakin liikkeissä ja omissa elämänpiireissään aktiivisesti. Järjestön toimintatavat eroavat strategisesti esimerkiksi Vasemmistonuorista voimakkaalla panostuksella ammattiliittotoimintaan ja “strategisten sektorien” lakkoherkkyyden ja -valmiuden korottamiseen. Sunkaran puheiden perusteella DSA on mielenkiintoinen sekoitus luokkatietoisen etujoukon kasvattamista ja “kasvattiseurana” toimimista – tavoitteena on voimaannuttaa ja antaa työkaluja ihmisille, jotka voivat käyttää oppimaansa monien erilaisten tavoitteiden edistämiseen.

Monet merentakaisten tovereiden toimintavat eivät ole ainakaan suoraan siirrettävissä Suomeen, mutta vasemmistolaisella liikkeellä on varmasti paljon opittavaa esimerkiksi ihmisten aktivoinnissa ja liittoumien rakentamisessa. Monet vasemmistolaiset toimivat jo nyt erilaisissa liikkeissä ja koalitioissa virallisen puoluepolitiikan ulkopuolella käyttäen oppimaansa ja luoden siltoja eri kysymysten ja liikkeiden välille.

Suomessakin vasemmistolaisten liikkeiden pitää olla niitä kasvattiseuroja, jotka antavat työkaluja ja intoa muuttaa maailmaa. Kysyttäessä lähitulevaisuudesta Sunkara korostaa, miten tärkeää on Sandersin ehdokkuus vuoden 2020 presidentinvaaleissa – erityisesti, jotta liikehdintä ei siiloudu eivätkä koalitiot purkaudu.

Suomalaisella vasemmistolla on selkeästi paljon opittavaa yhdysvaltalaisilta, heidän kykynsä luoda tehokkaita kampanjaorganisaatioita on ihailtavaa. Toisaalta monissa kysymyksissä on yhdysvaltalaisten tovereiden puheiden perusteella heillä opittavaa Vasemmistonuorilta: nuorisojärjestönä on pystynyt yhdistämään tehokkaasti ympäristö- ja feministisiä kysymyksiä osaksi sosialistista politiikkaa yhdysvaltalaisia tehokkaammin.


Yhdysvaltain ruohonjuuritason aktivismia käsitellään lisää tällä viikolla ilmestyvässä Liberon numerossa 3/2018. Libero on journalistisesti itsenäinen Vasemmistonuorten jäsenetulehti. Lue lisää Liberon linjasta.

← 181 jäsentä äänesti Vasemmistonuorille uuden kannan asepalvelukseen Uutistausta: Muunsukupuolisille vaaditaan oikeutta hoitoihin →

Artikkelit:

  • Afrikka
  • Aktivismi
  • astrologia
  • Blogi
  • Essee
  • Henkilö
  • Kaikki artikkelit
  • kansalaistoiminta
  • Kärkölä
  • kaupunki
  • kaupunkisuunnittelu
  • Kehitysyhteistyö
  • Kirjallisuus
  • Kirjallisuustiede
  • Kulttuuri
  • Kuntapolitiikka
  • Kuntavaalit
  • Kuvareportaasit
  • Lapsuus
  • Media
  • Mielipide
    • Kolumni
    • Pääkirjoitus
  • Modernismi
  • Neuvontapalsta
  • Pääkirjoitus
  • Pääoma
  • Palestiina
  • Poliittiset vangit
  • Politiikan teoria
  • Pormestarimalli
  • Reportaasi
  • Runous
  • Ruoka
  • Sarjakuva
  • Taide
  • Talous
  • Teema-artikkeli
    • Aseet
    • Fanitus
    • Ilmasto
    • Internet
    • Islam
    • Komedia
    • Kosmos
    • Työ
    • Urheilu
    • Vaietut sodat
    • Vanhuus
    • Vapaus
    • Velka
  • Uutinen
  • Vaalit
  • Vasemmisto
  • Venäjä
  • Ydinvoima
  • Ympäristöaktivismi
Jaa Facebookissa
Twiittaa

Kommentoi

Aiheeseen liittyvät jutut:

  • Pääsihteeri vaihtoi viestintätoimistoonPääsihteeri vaihtoi viestintätoimistoon
  • Työpajoja turvapaikanhakijoille ja painetta poliitikoille – Vasemmistonuoret avasi maahanmuuttopoliittisen kampanjanTyöpajoja turvapaikanhakijoille ja painetta poliitikoille – Vasemmistonuoret avasi maahanmuuttopoliittisen kampanjan
  • Vasemmistonuorten Al-Musawi: Vastuun antaminen nuorille lisää vastuun kantamistaVasemmistonuorten Al-Musawi: Vastuun antaminen nuorille lisää vastuun kantamista
  • Kuntavaalit poliittisten nuorisojärjestöjen silminKuntavaalit poliittisten nuorisojärjestöjen silmin

Copyright © 2023 · Agency Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in