Vasemmistonuorten uusi puheenjohtaja Anni Ahlakorpi ei yritä muuttua Li Anderssoniksi.
Teksti Kalle Erkkilä – Kuva Tarmo Lehtosalo
Mitä Anni Ahlakorpi tekee, kun auto jää jumiin lumihankeen Jäämeren rannalla helmikuun paukkupakkasessa? Soittaa Norjan hätäkeskukseen ja hankkii apua saamen kielellä.
Mitä kieltä Ahlakorpi puhuu ensimmäisessä suorassa radiolähetyksessään vastavalittuna Vasemmistonuorten puheenjohtajana? Saamea, tietenkin.
”Olen käynyt koulut Utsjoella saameksi. Koen kasvaneeni osaksi saamelaiskulttuuria ja saamelaiskulttuuri on kasvanut osaksi minua. Olen osa yhteisöä, mutta en ikinä väittäisi olevani saamelainen”, Anni Ahlakorpi sanoo.
28-vuotiaan Ahlakorven vanhemmat ovat kotoisin Etelä-Suomesta, mutta Anni on syntynyt ja viettänyt suurimman osan elämästään Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella. Saamelaisen kulttuurin opinnot yliopistolla veivät hänet Ouluun. Nykyisin hän asuu Inarissa, jossa hän työskentelee Metsähallituksen luontokeskuksessa.
Inarissa hän voi nähdä työpaikkansa ikkunasta poroja. Elokuun lopusta alkaen silmissä vilisevät Helsingin Sörnäisissä kolistelevat raitiovaunut.
”Minusta on hienoa asua Helsingissä ainakin kaksi vuotta ja saada uutta näkökulmaa asioihin. Minua ei pelota pääkaupunkiin muuttaminen, ja uskon pärjääväni puheenjohtajan työssä hyvin. Kaikista eniten mietityttää se, miten koirani pärjää kaupungissa!”
Helsingissä Ahlakorpi on kokoustanut lukuisia kertoja ensin Vasemmistonuorten hallituksen varajäsenenä ja sitten toisena varapuheenjohtajana.
”Olin huono varajäsen, koska halusin kokouksiin ja ylipuhuin varsinaisen jäsenen jäämään kotiin. Kaikki syyt matkustaa Helsinkiin eivät olleet kuitenkaan puhtaan poliittisia…”
Nyt Ahlakorven syyt tulla Helsinkiin liittyvät tiukasti politiikkaan.
”Tärkein tavoitteeni puheenjohtajana on vahvan ja näkyvän oppositiopolitiikan tekeminen ja hallituksen vastaisen yhteistyön rakentaminen.”
Ahlakorpi korostaa sitä, että työpaikat ja ympäristöasiat eivät ole ristiriidassa. Hän näkee, että uusi hallitus ei tule ajamaan kestävää ympäristöpolitiikkaa. Siksi sille tarvitaan vastavoima.
”Meidän pitää tuoda kestäviä ja kannattavia vaihtoehtoja ihmisten tietoon, oli kyseessä sitten panostaminen cleantechiin teollisuudessa, hajautetun enegiantuotannon edistäminen tai kotitalouksien pienimuotoisen sähköntuotannon mahdollistaminen. Tietysti pitää ottaa huomioon myös globaali näkökulma päästöjen vähentämisessä. Suomi ei voi piiloutua sen taakse, että esimerkiksi Kiina, Yhdysvallat tai Venäjä eivät tee mitään ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.”
Ympäristöpolitiikan lisäksi Ahlakorpea huolestuttavat hallituksen työelämään liittyvät linjaukset.
”Uusi hallitus ehdottaa työajan pidentämistä, joka johtaa työn entistä epätasaisempaan jakautumiseen. Ei siinä ole mitään järkeä, koska se on työntekijän näkökulmasta kestämätöntä. Ennemmin työaikaa pitäisi lyhentää niin, että ansiot eivät putoa. Silloin myös työt jakautuisivat tasaisemmin.”
Hän haluaa edistää inhimillisempää työkulttuuria myös Vasemmistonuorissa.
”Haluan pitää huolta työntekijöiden ja aktiivien jaksamisesta. Lisäksi jäsenmäärä pitää saada kasvuun, jotta saamme lisää tekijöitä mukaan toimintaan.”
Ahlakorpi lähtee itse töiden perässä Helsinkiin, mutta miten hän säilyttäisi työpaikat myös Lapissa?
”Tarvitsemme työllistäviä investointeja, jotka kohdistuvat esimerkiksi korjausvelan maksamiseen: koulut, tiet ja rautatieverkko pitää saada kuntoon. Lisäksi oppilaitosverkko täytyy pitää kattavana. Leikkaukset koulutuksen vähentävät työpaikkoja myös sillä alalla.”
Vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson nousi viimeistään eurovaalikampanjansa jälkeen valtakunnallisesti tunnetuksi poliitikoksi. Andersson paistatteli myös jatkuvasti median valokeilassa erityisesti puheenjohtajakautensa loppupuolella.
”Li Anderssonin saappaat eivät ole liian isot, koska ajattelin tulla ihan omissa kengissä Helsinkiin. Li on myös itse sanonut, että hän kasvoi valtavasti poliitikkona neljän vuoden puheenjohtajakautensa aikana. En voi lähteä siitä, että minun pitäisi tulla Liksi Lin paikalle, koska se ei ole järkevää. Järjestö ei mene eteenpäin, jos johdossa on aina samantyylinen henkilö. Li on tietysti ollut huippu puheenjohtajana, mutta en voi olla uusi Li, vaikka kuinka yrittäisin.”
Ahlakorven kaudella järjestö tulee varmasti näyttäytymään eri tavalla ulospäin.
”Jos puheenjohtaja tulee Utsjoelta, niin siinä on ainakin turha puhua jostakin punavihreästä kuplasta.”