Liberon haastattelemat nuoret kertovat ammatti- ja lukio-opintojen kustannusten yllättäneen ja aiheuttaneen turhauttavia tilanteita.
teksti Niko Peltokangas
Maksuton koulutus tarkoittaa Suomessa sitä, ettei opetuksesta peritä maksuja, mutta kustannuksia opiskelusta silti syntyy. Nuoriso-, opiskelija- ja vanhempainjärjestöt kampanjoivatkin maksuttoman toisen asteen koulutuksen puolesta ja keräävät tukea kansalaisaloitteelle.
Pelastakaa lapset ry:n kyselyyn vastanneista opiskelijoista ja heidän vanhemmistaan valtaosa arvioi lukio- tai ammatillisten opintojen kustannuksiksi 1000–3000 euroa – yli viidesosa vastaajista jopa sitäkin suuremmiksi.
”Käsi ja taideteollisuusalalla materiaalimaksut veivät erittäin paljon rahaa. Harjoitustöihin melkein kaikki materiaali piti ostaa itse ellei tehnyt tilaustöitä, mitä pääsi joillain linjoilla tekemään yleensä ensimmäisen vuoden jälkeen. Opinnäytetöille piti melkein kaikilla linjoilla löytää tilaaja, jotta pystyi tekemään oikeasti haluamansa työn laadukkaista materiaaleista”, kertoo tamperelainen Silja Nieminen.
Sama kokemus on vaatetus- ja tekstiilialan tutkinnon Kuopiossa suorittaneella Savu Rökmanilla. ”Vaatetusala on todella kallis ala, jossa tulee kustannuksia opiskellessa jatkuvasti. Kaikkien vaatteiden kankaat, vetoketjut, napit, langat ynnä muut materiaalit täytyi kustantaa itse.”
”Tämän kun yhdistää siihen, ettei välttämättä saanut edes tehdä haluamiensa kaavojen mukaan vaatteita opettajien konservatiivisuuden vuoksi, saattoi joutua maksamaan yli 50 euroa turhasta vaatteesta, jota ei koskaan käytä. Hyvällä tuurilla napit ja kankaat sai koulun ilmaislaarista, mutta se takasi sen, että on tekemässä vaatetta, joka ei tule koskaan käyttöön.”
Vanhemmat auttoivat Niemistä ja Rökmania materiaalimaksuissa. Aikuisena jatkuva riippuvuus vanhemmista ei ole välttämättä henkisesti helppoa. Kaikki eivät myöskään saa rahaa lapsuudenkodista.
”Monilla ystävilläni oli tilanteita, että he eivät kyenneet maksamaan kouluun kankaita, ja joko siksi tekivät käyttökelvottoman vaatteen, tai sitten eivät saaneet loppukuusta ruokaa ostettua ja elivät koulun aterialla ja kaappien jämäruuilla”, Rökman kertoo.
Kustannukset yllättävät
Opiskelun todelliset kustannukset saattavat yllättää. Pelastakaa lapset ry:n selvityksen mukaan kustannusten suuruus selvisi lähes 80 prosentille nuorista tai heidän perheistään vasta opintojen alettua. Ennakointia vaikeuttaa muun muassa opetussuunnitelmien muuttuminen.
”Uusi opetussuunnitelma otettiin käyttöön samana vuonna, kun aloitin lukion”, kertoo Helsingin kuvataideluokiossa opiskeleva Valtteri Harakka.
”Tämän johdosta kaikki kirjat, jota olen joutunut ostamaan, ovat olleet uusia. Digikirjojen heikon toimivuuden takia ostan nykyään yleensä fyysisiä paperikirjoja, joten kustannukset ovat vähintään 200 euroa jaksossa. Tämän lisäksi joudun ostamaan kaikki materiaalit taideopinnoissa itse, ja toisin kuin ammattikoulussa, kaikkiin opintoihin tarvitsee myös jykevän läppärin, joka maksaa vähintään monta sataa euroa.”
Harakka saa perheeltä rahallista tukea, mutta joidenkin ystävien opintoihin maksut ovat vaikuttaneet enemmän. Vakavin tilanne on heillä, jotka opiskelevat kaukana kotoa ja asuvat siksi itsenäisesti.
Eräs Liberolle kommentoinut nuori kertoo rahahuolten vahvistaneen vyyhtiä, joka johti lukio-opintojen venähtämiseen. Hän mainitsee kulueränä myös joukkoliikenteen kuukausikortin, jonka kustannukset voivat selvityksen mukaan nousta kolmen vuoden aikana 1400 euroon.
Kansalaisaloitteseen maksuttoman toisen asteen koulutuksen puolesta kerätään nimiä 18. maaliskuuta saakka. Kansalaisaloitteen allekirjoittamisen ikäraja on 18 vuotta, joten moni lukiolainen ja ammattiin opiskeleva ei voi allekirjoittaa sitä itse. Tähän mennessä aloite on saanut hieman yli 25500 kannatusilmoitus, mikä on reilu puolet eduskuntakäsittelyyn vaadittavasta määrästä.
Kansalaisaloite: Maksuton toisen asteen koulutus kaikille
Pelastakaa lapset ry:n selvitys toisen asteen opintojen kustannuksista