Talvi-Liberossa haaveillaan yltäkylläisyydestä.
Niko Peltokangas
Marraskuussa julkaistun kyselyn mukaan suomalaiset uskovat, että säästäminen ja työnteko ovat parhaita keinoja rikastua. Tulos varmaan miellytti kyselyn teettänyttä pankkia, vaikka usko työllä rikastumiseen onkin laskusuunnassa.
Joka kymmenes uskoo puolestaan rikastumisen onnistuvan parhaiten lottoamalla tai hankkimalla varakkaan puolison. Rahan periminen ei tainnut olla kyselyssä mukana, vaikka se on varmimpia keinoja rikastua.
Minä kuulun niihin ihmisiin, jotka haaveilevat rikastumisesta. Viihdytän itseäni aika ajoin kuvittelemalla lottovoiton tai jonkin muun sattuman, joka toisi minulle älyttömästi rahaa. Visioin mielessäni, miten pyyteettömiin ja yleishyödyllisiin tarkoituksiin miljoonani käyttäisin.
Samalla kuitenkin unelmoin elintasosta, joka melko todennäköisesti johtaisi entistä epäekologisempaan kuluttamiseen. Varakkuus toisi mukanaan myös huolen varallisuuden hupenemisesta ja elintason ylläpitämisestä.
Varjopuolista huolimatta rikastuminen on minulle aurinkoinen, voimauttava unelma. Se on unelma turvallisuudesta, joutilaisuudesta ja mahdollisuuksista. Se on ajatus siitä, että yltäkylläisyyden ja nautinnon haluaminen itselleen ei ole väärin.
Kaiken lisäksi se on niin vahvasti unelma, etten tee mitään sen toteutumiseksi. En esimerkiksi lottoa. Nautintoa kyllä yritän elämääni saada mahdollisimman paljon.
***
Tässä Liberossa rikkautta käsitellään luksuskommunismin (s. 24) ja keskiaukeaman väitepalstan kautta. Lisäksi Sira Moksi piirsi näkemyksensä aiheesta ja Joonas Pulkkinen pohtii esseessään, mitä markkinoiden näkymättömästä kädestä kirjoittanut Adam Smith oikeastaan tarkoitti.
Useammassa jutussa ollaan ulkomailla. Palestiinan beduiinit ovat päivittäin itsemääräämistaistelun eturintamassa. Puramme myös äärioikeiston voittoon päättyneiden Brasilian presidentinvaalien jälkeisiä tunteita.
Kulttuurisivuilla käsittelyssä on muun muassa feminististä räppiä, poliittista animea ja vuoden parhaat elokuvat, joita ei edes nähty Suomen elokuvateattereissa. Järjestösivuilla julistetaan alkavaksi Vasemmistonuorten ja Liberon kirjoituskilpailu luokista.
Vuodenvaihteen jälkeen Liberossakin aletaan valmistautua eduskunta- ja eurovaaleihin. Mekin haluamme, että niistä tule ilmastovaalit, mutta haluamme myös selvittää, mitä se oikein tarkoittaa.
Mitä sinä haluaisit saada selville tai kertoa Liberon kautta kaikille ennen vaaleja? Ideoita voi lähettää osoitteeseen niko@liberolehti.fi.
Linkki näköislehteen on tällä sivulla. Kuva: Mostphotos.
Irtonumero on myynnissä Rosebudin verkkokaupassa sekä Kaisa-talon Kirjassa & Kahvissa Helsingissä (Vuorikatu 7).