Testasimme Sukupuolitemppuradan Porin SuomiAreenassa Vasemmistonuorten ja Vihreiden nuorten puheenjohtajien kanssa. Rata havainnollistaa pitkää prosessia, joka ihmisen on kuljettava korjatakseen sukupuolensa, jos kätilö on sen syntyessä arvannut väärin.
teksti Niko Peltokangas
”Olet 16-vuotias Matti, jonka juridinen sukupuoli on mies. Olet kuitenkin nainen ja haluat käyttää nimeä Maija.” Tällä evästyksellä lähdemme kohti koulun liikuntatuntia Vasemmistonuorten Hanna-Marilla Zidanin ja Vihreiden nuorten Iiris Suomelan kanssa.
Sukupuolitemppuradalla kuljetaan koulun liikuntatunnin kautta psykiatrin vastaanotolle, lentokentän passintarkastukseen ja takaisin psykiatrille. Matka radalla aloitetaan 16-vuotiaana, mutta edes psykiatrin kanssa prosessi lähtee etenemään vasta täysi-ikäisenä.
Oikein vastaamalla pääsee viimeiseen vaiheeseen eli vahvistamaan juridisen sukupuolensa oikeaksi. Tosin siihen vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä eli sterilointia.
Vaaran paikkoja on monia: passintarkastaja ei välttämättä päästä lennolle, jos passissa oleva nimi ei vastaa hänen oletustaan matkustajan sukupuolesta. Hitaan ja byrokraattisen prosessin aikana ei kannata liikaa masentua, sillä se saattaa pitkittää psykiatrin tutkimuksia entisestään. Ryhmämme osaakin valehdella lääkärille, että kaikki on ihan kunnossa, vaikka yhteiskunta syrjii ja itsemäärämisoikeus on vuosien päässä.
Lyhyen radan eri vaiheissa täytyy valita, alistuuko kohtaloonsa kahden sukupuolen maailmassa vai taisteleeko oikeuksistaan. Järjestäjien eli Setan ja Trasekin tavoitteena on saada temppuratailijat vaatimaan translains uudistamista ja sukupuolen itsemääräämisoikeuden vahvistamista.
Temppuradan jälkeen puheenjohtajat pohtivat uudella tavalla auenneita näkökulmia. Ainakin kirkastui nimen vaihtamisen helppous verrattuna sukupuolen korjaamiseen, mutta ei sekään yksinkertaista ole.
”Matkustamisen vaikeutta ei ole tullut ajateltuakaan. Että ei pääse oikeasti kulkemaan, jos passia ei hyväksytä”, Zidan toteaa.
Myös mahdollisen masennuksen vaikutus ihmetyttää. Zidanin mielestä koko pitkä, itsemääräämisoikeuden kyseenalaistava prosessi rakentuu siten, että se on omiaan masentamaan ihmisen.
Sukupuolitemppuradalla ”psykiatri” pyytää potilasta esittelemään kävelytyyliään. Järjestäjät kertovat, että sen perusteella on tosiaan tehty päätelmiä ihmisen sukupuolesta.
”Saisinkohan olla nainen, jos pitäisi performoida sitä, miten naisena käyttäydyn”, Suomela naurahtaa.
Molempien puheenjohtajien järjestöt ovat vaatineet translain kokonaisuudistusta. Pelkona on, että lakia uudistetaan vain sterilointivaatimuksen osalta tai ei lainkaan. Vasemmistonuoret ja Vihreät nuoret julkaisivat heinäkuun alussa kolmen muun järjestön kanssa vaatimuksen lain avaamisesta.
Kun ihmisiä on kohdeltava sukupuolestaan riippumatta juridisesti samoin, on juridisen sukupuolen olemassaolo ja merkitys ylipäätään kyseenalainen, kannanotossa todettiin ja jatkettiin, että juridisen sukupuolen muuttaminen tulee mahdollistaa ihmisen omalla ilmoituksella.