Maahanmuuttoviraston linja tiukentui enemmän kuin ulkomaalaislaki. Vasemmistonuorten puheenjohtaja pelkää poliittisen ohjauksen vaarantavan oikeusvaltion.
teksti Niko Peltokangas
Tuore tutkimus paljastaa, että maahanmuuttoviraston (Migri) turvapaikkapäätösten linja on muuttunut enemmän kuin ulkomaalaislain muutokset edellyttävät. Todennäköisiksi selityksiksi tutkimuksessa epäillään poliittista ja hallinnollista ohjausta sekä turvapaikanhakijoiden oikeusturvan heikentymistä.
Tutkimuksessa käytiin läpi 243 satunnaisotoksella valittua päätöstä, jotka maahanmuuttovirasto antoi vuosina 2015 ja 2017 turvapaikkaa hakeneille 18–34‐vuotiaille irakilaisille. Tutkimuksen toteuttivat Turun yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta, Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutti ja yhdenvertaisuusvaltuutettu.
Vasemmistonuoret on vaatinut riippumattoman selvityksen tekemistä maahanmuuttoviraston toiminnasta sekä turvapaikkalainsäädännön kiristyksistä. Järjestö haluaa selvittää, rikkooko Suomi ihmisoikeusvelvoitteitaan.
”Oikeusvaltiossa perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen ei pitäisi pystyä vaikuttamaan poliittisella ohjauksella. Tämä on asia, josta meidän kaikkien tulisi olla huolissamme”, sanoo puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan.
Turvapaikkapolitiikan tiukentumista on pidetty perussuomalaisten vaikutuksena hallituksen toiminnassa. Maahanmuuttovirasto toimii kuitenkin sisäministeriön alaisuudessa, ja sisäministerinä on ollut vaihdoksista huolimatta koko vaalikauden ajan kokoomuslainen.
Zidanin mielestä viraston poliittisella ohjauksella on koko hallituksen siunaus ja hallituksen suhde perusoikeuksiin on ollut muissakin asioissa ongelmallinen.
”Tähän asti kokoomuslaiset sisäministerit ovat toistuvat sivuuttaneet asiantuntijoiden ja ihmisoikeusjärjestöjen huolet siitä, että poliittinen ohjaus on heikentänyt turvapaikanhakijoiden asemaa.”
Vasemmistonuoret kerää maahanmuuttopoliittisessa kampanjassaan nimiä vetoomukseen maahanmuuttoviraston toiminnan tutkimiseksi. Vetoomus aiotaan luovuttaa sisäministeri Kai Mykkäselle (kok).
Maahanmuuttoviraston linjamuutosten lisäksi turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa on huonontanut esimerkiksi oikeusavun heikentäminen. Vasemmistonuoret toteaa vetoomuksessaan, että tehostamispaineista kärsineeseen virastoon on palkattu satoja kokemattomia työntekijöitä. Julkisuudessa olleissa tapauksissa muun muassa kehno tulkkaus on johtanut isoihin asiavirheisiin.
”Mielivaltaisuus näkyy siinä, että monet saman perheen jäsenet, joita uhkaa sama vaino, saavat siitä huolimatta erilaisia päätöksiä”, Zidan sanoo.
”Inhottavaa on myös, miten lapsen edun perusteellinen arviointi on usein puutteellista, vaikka lapsille ja lapsiperheille tulisi antaa erityistä suojelua.”
Libero on journalistisesti itsenäinen Vasemmistonuorten jäsenetulehti. Lue lisää Liberon linjasta.
Lisätty linkki vetoomukseen 23.3. klo 20.50.
Näin maahanmuuttoviraston linja muuttui
Maahanmuuttoviraston tulkinnoissa on tapahtunut merkittäviä muutoksia vuosien 2015 ja 2017 välillä. Ylipäänsä viraston arvio kansainvälisen suojelun tarpeesta on muuttunut turvapaikanhakijoiden vahingoksi.
Tärkeimmät turvapaikan hakemisen syyt molempina vuosina olivat poliittinen tai uskonnollinen vaino, mutta suuri muutos tapahtui siinä, että maahanmuuttovirasto hyväksyi hakijan itse esittämän vainon syyn paljon harvemmin vuonna 2015 kuin 2017.
Maahanmuuttoviraston kanta siihen, onko turvapaikanhakijan pelko objektiivisesti perusteltua, muuttui merkittävästi. Kun vielä vuonna 2015 virasto piti pelkoa perusteluna noin kolmessa neljästä päätöksestä, kaksi vuotta osuus oli enää yksi viideosa.
Maahanmuuttovirasto piti turvapaikanhakijoiden kertomaa siepatuksi tulemisesta tai muun väkivallan kokemisesta harvemmin uskottavana vuonna 2017 kuin pari vuotta aiemmin.
Vuoden 2015 päätöksissä vain joka kymmenennessä tapauksessa Maahanmuuttovirasto arvioi, etteivät aiemmin tapahtuneet oikeudenloukkaukset ennakoi riskiä joutua uudelleen vaikeuksiin. Vuonna 2017 melkein jokaisessa päätöksissä päädyttiin tähän johtopäätökseen.
Lähde: Kansainvälistä suojelua koskevat päätökset Maahanmuuttovirastossa 2015–2017