Somalian vakaamman osan, Somalimaan, itsenäisyyttä ajetaan Suomessakin.
teksti ja kuva Antti Kurko
Tammikuussa 1991 Somaliassa 23 vuotta valtaa pitänyt diktaattori Siad Barre syrjäytettiin ja maan pohjoisosassa sijaitseva Somalimaa julistautui itsenäiseksi. Valta oli useiden vuosien ajan valunut Mogadishuun samaan aikaan, kun Somalimaan työttömyys ja köyhyys oli jatkanut kasvuaan.
Somalimaan kohdalla tie kohti itsenäisyyttä on jopa hieman yllättäenkin ollut vähemmän kivikkoinen vaikka maa sijaitsee kenties maailman epävakaisimmalla alueella. Huolimatta siitä, että yksikään valtio ei ole vielä tunnustanut maan itsenäisyyttä, on sen talous kasvanut hyvää vauhtia viime vuosina. Kasvu olisi todennäköisesti ollut nopeampaa, jos maa olisi virallisesti tunnustettu. Mikään pankki tai vakuutusyhtiö ei nimittäin voi myöntää lainaa tai vakuutuksia ulkomaisille investoinneille maahan, jota ei ole virallisesti olemassa.
Itsenäisyyden tunnustaminen ajan kysymys
Vaikka kartoissa Somalimaa piirretään yhä osaksi Somaliaa, ovat alueet käytännössä eri valtioita. Somalimaalla on oma valuutta, hallinto, puolustusvoimat, passi ja lippu. Ylittäessään maiden välisen rajan joutuu matkaaja käymään läpi rajatarkastukseen.
Suldaan Said Ahmed on toiminut pitkään Somalimaan tunnustamisen puolesta. Sekä Vasemmistoliittoon että paikalliseen Waddani-puolueeseen kuuluva nuori yrittäjä uskoo, että maan virallinen tunnustaminen on vain ajan kysymys.
”Nykyään osataan jo tehdä ero Somalian ja Somalimaan ja se kertoo, että maan erityisyys on tunnustettu. Kenia on pian avaamassa konsulaatin Somalimaahan, vaikka se ei ole vielä tunnustanut itsenäisyyttä, ja Iso-Britanniassa useampi kaupunki on tehnyt symbolisen tunnustuksen. Suomessa kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen teki äskettäin kirjallisen kysymyksen eduskunnassa asiasta.”
Tunnustamisen kannalta Somalimaan etuna on se, että sillä on lyhyt historia itsenäisenä valtiona. Entinen Iso-Britannian siirtomaa ehti nimittäin olla vuonna 1960 viisi päivää itsenäinen ennen kuin se päätti yhdistyä Italian siirtomaana olleen Somalian kanssa.
Levottomalla alueella
Perinteisesti Afrikan Unioni on tukenut valtioiden itsenäistymistä, mutta Somalimaan kohdalla se on ottanut varovaisemman lähestymistavan. Uuden valtion tunnustaminen keskellä levottomuuksien piinaamaa maanosaa saattaisi rohkaista uusiin itsenäisyysvaatimuksiin muissa maissa. Eurooppa ja Yhdysvallat puolestaan tuntuvat odottavan, että ensimmäinen tunnustus tulisi Afrikasta ennen kuin ne ottavat virallista kantaa asiaan.
Kaikki tuki uudelle valtiolle olisi kuitenkin tarpeen sillä vaikka maa on pystynyt pitämään terrorijärjestö al-Shabaabin rajojensa ulkopuolella, sijaitsee maa keskellä erittäin tulenarkaa aluetta.
Somalimaan yhteiskunnallista kehitystä pidetään osoituksena kehityksestä ilman apua. Todellisuudessa Somalimaa saa suuren siivun kehitysavusta, jota EU antaa Somalialle. Esimerkkinä kehitysyhteistyöstä on suomalainen Solidaarisuus-järjestö, joka tekee Somalimaassa tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä.
”Somalimaalla on valtavasti potentiaalia, joka voitaisiin ottaa käyttöön, mikäli maalle annettaisiin virallinen tunnustus. Vaikka sillä on merkittävät luonnonvarat ja osaamista, on ulkomaisten investointien haaliminen haastavaa. On tärkeää muistaa, että tuhannet nuoret hukkuvat yhä vuosittain Välimerellä pyrkiessään kohti parempaa tulevaisuutta”, Said Ahmed kiteyttää.