Teksti: Henrik Jaakkola ja Heli Mahkonen
Kuva: Henrik Jaakkola
Kreikkalaiset ovat viettäneet viikonloppuaan jännittyneessä tunnelmassa. Sunnuntaina edessä ovat parlamenttivaalit, joihin maassa ajauduttiin presidentin valitsemisesta johtuvan poliittisesta kriisin vuoksi joulukuussa. Vaikuttaa selvältä, että vaalit voittaa radikaalin vasemmiston liitto Syriza.
Eri vasemmistopuolueiden liitosta omaksi puolueekseen vuonna 2012 muodostunut Syriza on gallupeissa selvässä johdossa toisiksi suurimmasta puolueesta, konservatiivien Uudesta Demokratiasta. Syrizan iskulauseeseen ”Toivo on tulossa” törmää ympäri Ateenaa, niin Akropoliksen juurella kuin esikaupunkialueella.
Syrizan aktiivit ovat voitonvarmoja. Silti yleisesti tiedostetaan, että edellytys puhtaalle vasemmistolaiselle hallituspolitiikalle olisi Syrizan ehdoton enemmistöasema parlamentissa.
”Pahin skenaario olisi, että emme saa enemmistöä paikoista”, kertoo Syrizan nuorisoliiton aktiivi George Manos.
”Kreikan kommunistinen puolue ei tule suostumaan yhteistyöhön, eikä sosialidemokraattinen Pasok sovi meille. Sinänsä olemme avoimia liittoutumille. Itsenäiset kreikkalaiset -ryhmä saattaisi olla vaihtoehto hallituskoalitiolle, mutta emme halua sanoa sitä ääneen.”
Kaikki eivät ole samaa mieltä. Syrizan laajassa vasemmistoliittoumassa monet haluavat vetää tiukkaa linjaa. He eivät pidä kompromisseja mahdollisena.
”Asia on hankala”, syrizalainen Kostas toteaa kysymykseen siitä, mitä tapahtuu ellei Syriza voita sunnuntaina ehdotonta enemmistöä parlamenttipaikoista.
”Toivon, että silloin käydään uudet vaalit. Kaikki liittoutumat johtaisivat Syrizan politiikan vesittämiseen.”
Todellisen demokratian puolesta
Enemmistöasema on mahdollinen Kreikan vaalilainsäädännöstä johtuen. Nykyään suurin puolue saa automaattisesti viisikymmentä lisäpaikkaa parlamenttiin. Syriza hyötyy laista nyt, mutta suhtautuu siihen silti kielteisesti.
”Pienillä puolueilla ei ole mahdollisuuksia pärjätä nykyisen vaalilain takia. Syriza aikoo muuttaa lakia tasa-arvoisemmaksi päästyään valtaan”, George selittää.
Syriza ajaa lisäksi muitakin demokraattisia uudistuksia, kuten kansalaisaloitteiden sekä kansanäänestysten mahdollistamista.
”Nykyään Kreikassa ei järjestetä kansanäänestyksiä. Haluamme muuttaa tämän”, toinen Syrizan nuori aktiivi Maria Zepatou toteaa.
Marginalisoitujen puolella
”Syriza on ehdottomasti feministin valinta”, Kostas kertoo.
Syriza tahtoo edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa. Syriza ajaa tasa-arvoista parisuhdelainsäädäntöä ja sillä on HBTLQ- sekä naisryhmä.
Maria toteaa, että kriisi on osunut kipeimmin jo valmiiksi huonommassa asemassa olevien nilkkaan.
”Esimerkiksi naisten asema on ollut heikko työmarkkinoilla jo ennen kriisiä, nyt se on entistä huonompi. Eräässäkin tapauksessa työnantaja painosti raskaana olevan työntekijänsä teettämään abortin. Muuten hän olisi saanut potkut, sillä työnantaja ei ollut valmis palkkaamaan sijaista hoitovapaan ajaksi”, hän kertoo.
Työnantajat eivät pidä kiinni työehtosopimuksista, eikä ihmisillä ole varaa valittaa heikon työllisyystilanteen takia. Joka neljäs kreikkalainen on työtön. Nuorista yli puolet on ilman töitä.
Perjantai-illalla tunnelma syrizalaisten nuorten illanvietossa on toiveikas. Syrizan voitto mahdollistaisi muutoksen kriisiin johtaneeseen politiikkaan. Syrizalaisten mielestä monet kreikkalaiset eivät välttämättä ole valmiita puolueen vasemmistolaiseen politiikkaan, mutta pitävät sitä tässä tilanteessa ainoana mahdollisena vaihtoehtona.