Teksti: Carlos Lievonen Kuvitus: Ege-Liis Deedin Miki Liukkosen Postpostpostmoderni maksimalismi ja sen minimalistinen politiikka Miki Liukkonen (1989-2023) tunnetaan parhaiten Suomen postmodernina maksimalistina par excellence. Liukkosen toinen romaani O saapui suomalaiselle kirjallisuuden kentälle meteoriitin voimalla, ja kirjaesineen fyysinen paino teki iskuvaikutuksesta entistä liioitellumman. Tekijän ikä tuntuu myös vaikuttaneen vastaanottoon. Kun 27-vuotias kirjoittaa “yleispätevän tutkielman siitä miksi […]
Astrologiasta antikapitalistisena eleenä
Sonja Blomin essee ”Astrologiasta antikapitalistisena eleenä” luonnehtii astrologian yhtäläisyyksiä kapitalismin piirissä syntyneisiin tiedonmuodostuksen tapoihin sekä astrologian eroa tiedonmuodostuksen ja itseymmärryksen välineenä. Julkaistu Liberossa 3/2021.
”Sinun kulttuurisotasi ei ole välttämättä minun!”
Liberon päätoimittaja Joonas Pulkkinen pohtii Liberon 3/2020 pääkirjoituksessa emansipaation etymologista taustaa ja käsitteen historiallisia yhteyksiä vähemmistöjen poliittiseen kamppailuun nykyisyydessä.
Pääkirjoituksen kautta löytyy myös linkki uusimman Liberon näköisnumeroon.
Perinteen ja modernin ristitulessa
Saamelaisaktivistille ja Pohjosmaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaalle Niilas Holmbergille ekologinen ajattelu on osa alkuperäiskansojen vuosituhansia pitkää historiaa. Holmberg ei hyväksy, että alkuperäiskansan poskia silitellään, vaan vaatii, että vuosituhansia vanha tietämys otetaan huomioon. Julkaistu Liberossa 1/2020.
Silpun kerääjät
Poikkeustila on herättänyt keskustelua myös taiteilijoiden toimeentulosta sekä taidetta ja kulttuuria koskevan valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta. Liberossa 3/2019 artikkeli Silpun kerääjät kartoitti eri taiteenalojen tekijöiden tuntemuksia kotimaisesta apurahajärjestelmästä sekä toimeentuloa koskevista haasteist
Päätoimittaja haastatteli artikkeliin kirjailija Antti Nyléniä, kuvataiteilija Minna Henrikssonia sekä teatteriohjaaja ja dramaturgi Esa Kirkkopeltoa. Eri taiteenaloilla on omat ongelmansa koskien taiteen harjoittamista ja työympäristöä. Toimeentulon kannalta taiteentekijät ovat kuitekin pitkälti samaa mieltä – perustulo olisi yksinkertaisin ratkaisu.
Luontomme uudelleenarviointi – Pääkirjoitus lehdestä 1/2020
Ero luonnon ja kulttuurin välillä on näennäinen. Liberon 1/2020 pääkirjoitus ja linkki näköislehteen.
Kaikkiko pilalla?
Tuomas Pietikäinen alias Thube Hefner aka DJ Ibusal ei verhoudu pessimismin mustaan viittaan, vaan uskoo nykynuoriin. Julkaistu Liberossa 2/2019.
Se nyt vain on tyhmää jaksaa liikaa
”Rakastan vesimeloniesanssia”, Maria (28) kirjoittaa Instagram-viestissä. ”Vaikuttaa lähes TERVEELLISELTÄ.” Olen julkaissut insta storyn, missä ilmoitan etsiväni haastateltavia energiajuomia käsittelevään juttuun. Vastauksia on tullut muutamia. Kaikki vastaajat työskentelevät ”luovilla aloilla”. Kaikki kyselyyn vastanneet ovat iältään 25–35 vuotta. Koska en saanut vastauksia alle 25-vuotiailta, mutta oletan energiajuomien olevan ennen kaikkea nuorten juttu, googlaan ”energiajuomat yleisyys nuoret”. THL:n […]
Kirjoituskilpailun voitto antoi intoa
Laura Gustafsson ideoi Vasemmistonuorten novellikilpailun voittajan kävelylenkeillä koiran kanssa. Juttu on julkaistu Liberossa 1/2019.
Vaihtoehto kaupalliselle kirjamessupöhinälle
Varjokirjamessut tarjoilevat antikapitalistisia, feministisiä ja anarkistisia teemoja vastineeksi Helsingin Kirjamessujen kaupalliselle megatapahtumalle tänä viikonloppuna Pasilan Rauhanasemalla.
- 1
- 2
- 3
- …
- 5
- Seuraava sivu